Reizen voor doven alleen met begeleiding..?

Wauw, nu gaat het echt beginnen, het eerste ticket is geboekt! Van Amsterdam naar Shanghai met een overstap op Moskou. Samen met Michiel op bezoek bij onze grote broer in China!

Spannend, zowel ik als mijn broertje, Michiel, zijn slechthorend. Hij nog een stuk forser dan ik, wat de reis toch wel extra spannend maakt. Beiden hebben eerder gevolgen en verstaan vaak geen hol van wat er wordt omgeroepen. We zijn allebei een kei in observeren en opletten en dan is het een kwestie van volgen wat de rest doet. De keren hiervoor hebben we altijd met andere ‘horende’ mensen gevlogen, dus nu zijn we toch op de vreemde die naast ons komt te zitten aangewezen. Laten we hopen dat het een Chinees is die goed Engels kan!

Tot dusver hebben we ons altijd goed weten te redden, Michiel en ik. Afgelopen zomer nog, op Noorderzon (het fijnste festival van Groningen), wilden we beiden een burger bestellen. Vervolgens gaven ze ons een nummer en konden we een paar meter verderop wachten tot die omgeroepen werd. Daar stonden we dan.. Tussen de harde muziek en luid pratende menigte.. ‘Leuke opdracht voor 2 slechthorenden op een festival, wachten tot je nummertje wordt omgeroepen’ zei Michiel en we lagen samen in een deuk. Door continu te op te letten op de omroepvrouw, te kijken wat ze op de toonbank legt en te zien wie er ook alweer voor ons waren wisten we uiteindelijk onze Masterlijke burgers te bemachtigen. Maar het leven gaat niet altijd over rozen geur en maneschijn..

Zo werd er afgelopen oktober een doof koppel verboden te vliegen. Transavia gaf aan dat dove mensen alleen onder begeleiding van een horend persoon mogen vliegen. Nu is er een wet, de ‘Wet gelijke behandeling handicap of chronisch ziekte’ (Wgbhcz). Deze verbiedt het maken van onderscheid tussen mensen met een handicap bij het aanbieden van openbaar vervoer diensten. Deze is echter alleen van toepassing op bus-, tram- en treinvoorzieningen en dus nog niet (ze zijn er mee bezig) op vliegtuigen. Dus wettelijk gezien mogen vliegtuigmaatschappijen dove mensen zonder begeleiding mee te laten vliegen.

Zo’n drie uur geleden heb ik mijn vliegticket geboekt en ergens in het invullen van de gegevens zag ik het kopje bijzonderheden met de volgende optie; ‘hearing impairment’, oftewel gehoorbeperking. Aha dat klopt, laat ik dat voor de verandering eens wel aangeven. Vervolgens krijg ik mijn ticket en wat staat er in koeienletters op?
DEAF PASSENGER - Confirmed.. 
eh.. ik wilde alleen aangeven dat ik een gehoorbeperking heb..

DEAF PASSENGER.png

Gelukkig mocht het koppel zonder begeleiding toch vliegen en heeft Transavia excuses aangeboden voor de onjuiste informatie op de website. De volgende tekst is verwijderd ‘Let op! Voor de veiligheid aan boord moet je als je doof of blind bent altijd met een begeleider van 16 jaar of ouder reizen’.

Nu maar hopen dat de Russische luchtvaartmaatschappij er niet moeilijk over gaat doen..