Come back brigther

Daar gaan we dan, de grens over naar Cambodja. Maar eerst nog met de boot naar het vaste land en dan de bus in. Perfect om lekker muziek te luisteren. Ik gebruik mijn koptelefoon en zet daarnaast mijn hoortoestellen op de ringleiding stand. Dat kan ik de muziek beter horen en ben ik totaal afgesloten van andere geluiden om me heen. Maar ondanks dat, moet ik mijn mp3 wel luider zetten dan iemand met een goed gehoord. Op mijn mp3 speler zit een waarschuwingsfunctie wanneer je boven een bepaald geluidslevel wilt luisteren, heel goed in het kader van preventie. Maar ook heel irritant als je elke keer moet bevestigen dat je zeker weet dat je wilt luisteren op een gehoor beschadigende level. Als het goed is, gaat dat bij mij niet zo makkelijk zolang ik mijn hoortoestellen draag. 

Aangekomen in Kampot, bleek ik het hostel voor een week later te hebben geboekt, oeps. Ze zaten vol voor die avond dus opzoek naar een ander hostel. Toen kwam ik terecht tegenover een gebouw met een bord waarop 'deaf development program' stond, helaas was het al dicht. De volgende dag waren er veel jongeren druk aan het gebaren en heb ik geprobeerd mee te wapperen (ander woord voor gebaren). Dat was leuk! Ik kon ze een stuk beter volgen dan de dove jongen in Vietnam. Ze vroegen of ik doof was, nee, maar ik liet ze mijn hoortoestellen zien en ze begonnen druk verder te gebaren. Ze lieten me een poster zien van een dansshow waarin allerlei mensen met verschillende handicaps werken.

Een selfie met de mensen van het Deaf Development Program.

Een selfie met de mensen van het Deaf Development Program.

Die middag meteen een kaartje gehaald in het Epic Arts Café waar ook mensen met diverse handicaps werken, waaronder een paar dove mensen. In hun menukaart kun je een aantal Cambodjaanse gebaren leren.De dansshow ging over de geschiedenis van Cambodja en wat de mensen hebben meegemaakt tijdens de Khmer Rouge Regime. Ze lieten zien hoe het land en de mensen zichzelf na het regime hebben ontwikkeld. Tussendoor werd er toelichting gegeven door een dove jongen door middel van gebarentaal op een groot scherm inclusief Engelse ondertiteling. Aan het eind heeft de jongen het publiek 5 gebaren van de Cambodjaanse gebarentaal geleerd. En werd er geapplaudisseerd met alle handen wapperend in de lucht!

Bekijk hier het filmpje om de 5 Cambodjaanse gebaren te leren